Keto / koolhydraatarm

Keto dieet vs Keto levensstijl

De meeste mensen kennen de term Keto dieet inmiddels wel. Het is een bekende term, maar bij focus4food noemen wij het liever een keto levensstijl. Een dieet is vaak voor een bepaalde periode wat er vaak in resulteert dat mensen weer terug vallen in hun oude patroon. Hierdoor krijgt een dieet en ook het keto dieet vaak een slechte stempel omdat het op lange termijn niet schijnt te werken. Voorbeeld: Als iemand een keto dieet volgt om aftevallen voor 3 maanden zal deze beduidend minder eten doordat het honger gevoel minder is ( ga ik later dieper op in) en ook flink wat gewicht verliezen. De eerste paar kilo’s zijn voornamelijk vocht omdat koolhydraten vocht vasthouden en wanneer je deze niet meer eet je lichaam dat vocht niet vast houdt. Wanneer iemand zijn doelgewicht heeft bereikt en daarna weer de voedselpiramide eetstijl gaat volgen met tussen de 40% en 70% koolhydraten per dag zal je lichaam weer vocht gaan vasthouden waardoor je zo weer 1 tot 3 kg kan aankomen in korte tijd. Omdat je op dat moment ook uit ketose bent geraakt en je bloedsuikerspiegel weer bij elke koolhydraatrijke maaltijd door het dak gaat en weer gaat zakken zal je snel weer in gewicht aankomen als je jezelf niet kan inhouden met het aantal calorieën dat je eet. Ik raad niemand aan om zijn hele leven een keto levensstijl te volgen. Wel om het 90% van je leven te doen. Bijvoorbeeld alleen op vakanties, bruiloften en belangrijke feestjes misschien iets koolhydraat rijks eten en daarna meteen weer terug naar keto (zeer laag in je koolhydraten).

Probeer altijd wanneer je begint aan een keto dieet of keto levensstijl hoe je het wilt noemen het minimaal 8 tot 10 weken ononderbroken vol te houden. Dit heeft te maken met dat je lichaam de tijd heeft om er aan te wennen dat het veel vet moet verteren en moet omzetten in energie. Dit wordt ook wel fat adapted genoemd. Je galblaas moet andere enzymen aanmaken die het normaal nodig heeft voor koolhydraten. Hierdoor train je, je lichaam ook om vet als hoofd voedingswaarde te zien en kan je sneller in en uit ketose springen. Het is verstandig alvorens je onder de 50 gram koolhydraten per dag gaat eten omdat je in ketose wilt raken je koolhydraat inname langzaam te verminderen in 3 tot 7 dagen. Als in 1 x springt naar 70% vet 25% eiwit en 5% koolhydraten kan je last krijgen van diarree en buikpijn en zal je sneller geneigd zijn de handdoek in de ring te gooien. Ook kan je te maken krijgen met het fenomeen keto flow( keto griep). Dingen als licht in je hoofd, hoofdpijn, spierpijn etc. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam zich ontdoet van het vocht en daarmee ook zout, vitamines en mineralen het lichaam verlaten. Een goede elektrolyten mix of zelfs zeezout water helpt al deze klachten te voorkomen.

Als we wat verder ingaan op de theorie en wetenschap om het begrip keto wat beter te begrijpen beginnen we bij wat keto precies betekent. Keto komt van een staat waar in je lichaam komt wanneer je tussen de 5 en 10 dagen achter elkaar minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet, dat heet ketose. Je bent in ketose doordat je lever ketonen aanmaakt die dan vet omzetten in energie ipv koolhydraten als energie. Je bent dus zoals ze vaak in het Engels gebruiken een sugarburner(koolhydraat verbrander) of fatburner(vet verbrander). In ketose ben je dus een fatburner. Je lichaam heeft dan als voorkeur om vet te verbranden. Aangezien vet de minste invloed heeft op je bloedsuikerspiegel blijft deze stabiel waardoor je lichaam nauwelijks tot geen insuline hoeft aan te maken. Hierdoor heb je geen afterdiner dips na het eten. Insuline wordt ook wel de vet opslag hormoon genoemd. In de aanwezigheid van insuline zal je nooit vet kunnen verbranden omdat insuline bezig is de suiker in je bloedbaan een andere plek te geven dan in het bloed. In een andere blog zal ik daar dieper op ingaan. Dit is de reden waarom het keto dieet vaak wordt geadviseerd aan mensen met diabetes. Omdat de alvleesklier van een suikerpatiënt minder of geen insuline meer aanmaakt spuiten deze mensen op basis van de hoogte van het bloedsuikergehalte via een spuit insuline in. Doordat je bloedsuiker spiegel nauwelijks stijgt met het eten van vet rijke, koolhydraat arme maaltijden hoeven zij minder insuline in te spuiten waardoor ze hun diabetes en insuline inname beter onder controle kunnen houden. Voor deze mensen is het dus echt een keto levensstijl en geen dieet.

Bij focus4food zijn al onze producten koolhydraat arm en geschikt voor een keto levensstijl, keto dieet of voor mensen met diabetes(suikerziekte) die op advies van een deskundige minder koolhydraten moeten eten.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *